Ziekte van Bechterew

Wat is Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een reumatische ontstekingsziekte, voornamelijk van de wervelkolom. Patiënten klagen over veel pijn en stijfheid in de rug (de wervelkolom kan uiteindelijk zelfs verstijven in een voorovergebogen houding). De pijn en stijfheidsklachten zijn het ergst in de vroege ochtend. Deze ochtendstijfheid kan een paar uur duren. Men kan ook pijn op de borst hebben, klagen over vermoeidheid en het gevoel hebben dat men niet goed kan doorademen.
Ook de gewrichten van de armen, benen en peesscheden (zoals bijvoorbeeld de achillespees) kunnen gaan ontsteken; dit gaat vaak samen met zwelling en pijn. Ongeveer 20-30% van de mensen met deze aandoening heeft wel eens last van oogontsteking. Beweging vermindert de klachten: het is dus belangrijk dat patiënten met de ziekte van Bechterew goed in beweging blijven.

Een op de vijfhonderd
De ziekte van Bechterew treft één op vijhonderd Nederlanders en komt voornamelijk bij mannen voor. Minder dan 5% van de jonge werkende bevolking met chronisch lage rugpijn heeft de ziekte van Bechterew.

Oorzaak onbekend
De oorzaak van de aandoening is onduidelijk. Wetenschappers weten wel dat een erfelijke factor, het zogeheten 'HLA-B 27 antigen' (een soort bloedgroep van de witte bloedcellen) een rol speelt. Waarom de ene persoon ziek wordt en de andere niet, is nog een raadsel.

Kenmerken van de ziekte van Bechterew:

  • stijfheid (langzaamaan wordt de ruggengraat steeds stijver)
  • rugpijn
  • pijn in de bilstreek en/of bekken
  • vermoeidheid