Gisteravond leuk intervieuw gehad door Daniella Gerstel-Visser van het blad SEUN welke in juni verschijnt.

Mooi stuk in glossy "SEUN" van 02-06-21

Oceaanroeier in strijd tegen Reuma

 

Simon van der Hoek gaat uitdaging aan!

Werkelijk niets aan de olympiese billug van Oceaanroeier Simon van der Hoek verraadt dat hij nog niet zo lang geleden als een zielig vogeltje op de bank lag, geveld door de ziekte van Bechterew. Bechterew is een reumatische aandoening, waarbij vooral de gewichten van heupen, knieën en rug ontstoken raken.
Hoewel 1 op de 500 mensen in aanraking komt met deze ziekte, is er niet veel bekend over het ontstaan en verloop ervan. Daar wil Simon op een wel heel bijzondere manier verandering in brengen. Hij gaat in 2022 de Atlantische Oceaan overroeien.
Toen de reumatoloog zei dat Van der Hoek een beetje in beweging moest blijven, was dat waarschijnlijk niet helemaal wat hij bedoelde.

Interview: Daniella Gerstel-Visser
Foto’s deze pagina: Ralph Tuijn

Simon oefent op de roeimachine - foto: Joachim de Ruijter

It giet eindelijk oan

Nadat Simon een andere reumatoloog vond, kreeg hij het medicijn voorgeschreven dat hem zijn leven teruggaf. Hij kon weer trainen en zijn werk als scheepstimmerman in zijn eigen bedrijf oppakken. Ook werkt hij, ingehuurd door De Vlijt, op de werf van De Vries Scheepsbouw in Makkum.
De droom om roeiende de Atlantische Oceaan over te steken leeft al vijftien jaar. Toen kon de tocht van de oceaanroeier niet doorgaan. Onlangs kwam Simon op Facebook een oproep tegen van de bekende oceaanroeier Ralph Tuijn. Hij zocht mensen om samen met hem van Portugal naar Frans- Guyana te roeien. Dit was zijn kans! Simon was altijd een fervent sloeproeier. Hij roeide twaalf keer de HT-race en deed mee aan de Great River Race in Londen en andere wedstrijden.
Ralph Tuijn kende Simon al uit dat roeiwereldje. De sterke Van der Hoek kon Tuijn overtuigen dat hij, ondanks zijn ziekte, een volwaardig lid is van het roeiteam dat deze monstertocht gaat ondernemen. Op 1 maart 2022 stappen zij samen met twee Ieren en een Amerikaan in Portugal in de sloep.

Toch zo’n 10 keer de HT op een dag

De reis is zeker niet zonder risico. Toch moedigt Simons vrouw Greetje hem aan het vooral te doen. ‘Dit is zijn grote droom. Natuurlijk moet hij gaan. Het is een geweldige kans die hij nu moet pakken. ’Voor de zekerheid moet hij wel al zijn wachtwoorden voor haar opschrijven. Helemaal gerust is ze er dus niet op, maar ze gunt hem het leven van zijn droom.
De overtocht is 6100 kilometer. Gemiddeld roeit een team in 40 tot 50 dagen de oceaan over. Er wordt door drie man non-stop geroeid in shifts van twee uur op, twee uur af. De vijf mannen hebben geen volgboot.
De sloep is volledig zelfvoorzienend en voorzien van de modernste techniek op het gebied van navigatie. De roeiers eten tijdens de tocht astronautenvoedsel. Er zijn waterzuiveringsinstallaties aan boord.

Vooral nieuwsgierig

De 57-jarige Harlinger traint zich een ongeluk op zijn roeimachine, hij fietst veel en ook zijn werk is fysiek zwaar. Toch weet hij dat er niets is dat hem echt voorbereidt op de reis. Van der Hoek hoopt dat corona het toelaat dat hij in ieder geval een paar rondjes kan roeien met zijn teamgenoten. De Ieren zouden al eerder naar Nederland komen, maar mochten niet reizen. 50 dagen op een sloep met mensen die je niet kent, waarvan je niet weet wat ze kunnen, is spannend. Simon verwacht dat het meemaken van zo’n tocht met vijf kerels in een kleine boot een bijzondere ervaring wordt.
‘We zijn aan het eind vrienden voor het leven, of we komen met drie man aan.’
Oceaanroeier Tuijn waarschuwde Simon: ‘De eerste week ga je helemaal kapot.’ Het schrikt de Harlinger niet af. Integendeel, hij is razend benieuwd. Naar het roeien in het pikkedonker, met de eindeloze sterrenhemel boven hem, naar de walvissen, naar het roeien in een zee met golven van 6 meter hoog, maar vooral naar hoe hij het mentaal en fysiek gaat ervaren.
Wat kan ik? Gaat het mij veranderen? Hoe kom ik terug?
Waar hij het meest naar uitkijkt? Grijnzend zegt hij: ‘De aankomst.’

 

Sponsors

Na die aankomst wacht er hopelijk een flink bedrag voor onderzoek naar de ziekte van Bechterew. Oceaanroeier Simon gaat deze Atlantic Rowing Challenge aan in samenwerking met het MCL en het UMCG.
Zij hopen natuurlijk op een aanzienlijke bijdrage in de kosten van het onderzoek naar de ziekte, maar Van der Hoek is zelf ook een geweldig studieobject voor de reumatologen van beide ziekenhuizen. Als zijn lijf dit aankan, valt daar waarschijnlijk iets te leren voor andere mensen met dezelfde diagnose.
Daarvoor heeft Simon van der Hoek wel sponsors nodig. Het benaderen van sponsors vindt hij lastiger dan een 6100 kilometer lange strijd tegen de elementen. Hij kan het niet alleen en vraagt iedereen om anderen over deze actie te vertellen.
Op zijn site atlanticrowing.nl vindt u een link naar de go fund me site van Simon.
U kunt uw bijdrage, hoe klein ook, ook over maken op rekeningnummer
NL60 KNAB 0255 6435 86 t.n.v. S. van der Hoek

Als u dat doet, roeit hij zich in 50 dagen de blaren op zijn handen en kont en riskeert hij zonnesteek en schipbreuk voor onderzoek naar een afschuwelijk pijnlijke ziekte die echt niemand wil.

 

Trainingsweekend gehad van 10 t/m 12 sept.

We hebben geroeid vanuit Uitgeest over het Alkmaardermeer richting Wormerveer,Zaandam,Amsterdam door de oranjesluizen naar het buitenij.Bij het Markermeer zijn we gekeerd en weer door de oranjesluizen gegaan om het hele noordzeekanaal uit te roeien naar de sluizen bij IJmuiden.Hier zijn we weer gekeerd richting Amsterdam.Eenmaal daar aangekomen zijn we weer richting Zaandam,Wormerveer naar het Alkmaardermeer gevaren.

Zo hebben we geroeid. van zaterdagochtend 10.00 uur de nacht door tot zondagmiddag rond 13.00 uur

 

Richting Zaandam

Dit is een nog met de hand bediende sluis in Zaandam

 

 

 

Donderdag 10 maart de boot opgehaald in Uitgeest voor de schoonmaak bij mijn werkplaats in Harlingen.

Boot van binnen en buiten goed schoon gemaakt en sponsor stickers geplaatst van;

 

Gemeente Harlingen

De Ronde Tafel Harlingen

Scheepstimmerbedrijf Simon vd Hoek

 

Zaterdagmorgen 12 maart is de Leeuwarder Courant nog langsd geweest om foto's te maken en een intervieuw voor een stukje in de krant.

Tegen de middag kwam ook de fotograaf Joachim de Ruyter nog langs om foto's te maken voor de o.a de Harlinger Courant.

Daarna de boot naar Castricum gebracht waar de schipper Ralph Tuijn woont die hem de komende week verder klaarmaakt voor vertrek op 22 maart naar Portimao in Portugal 

Onderweg doet hij nog een aantal stops in Frankrijk;

1ste stop bij onze ierse weerman waar we regelmatig kontakt mee hebben via de sateliettelefoon

2e stop bij ontwikkelaar van de app "TRAVELMAP" waarop een linkje gemaakt word die men dan kan downloaden op zijn/haar telefoon/cpmputer om onze voortgaang te kunnen volgen tijdens de oversteek.

 

Roeien door de grachten in centrum Amsterdam

Aankomst bij de werkplaats in Harlingen

Sponsorlogo van "De Ronde Tafel Harlingen"

Onder toeziend oog van wethouder Harry Boon de sticker plaatsen van "Harlingen welcom to the see

 

Voor een bezoek aan de site klikt u op onderstaande webadres;

                        

Boot achter de auto en klaar voor vertrek

https://oceanrower.eu/follow-expedition

Als u op bovenstaande link klikt dan komt u op een pagina waar u team EUS kunt vinden zodat u onze voortgang kunt volgen

 

Aankomst van Ralph Tuijn-(schipper) met boot in Portimao